Poffertjes voor Tess en Lena

poffertjes

Deze kleine, opgeblazen pannenkoekjes maakte ik altijd voor de verjaardagsfeestjes, het blijft ook het favoriete verzoeknummer van onze kinderen (zeker bij de examens)

250 g bloem
45 g (riet)suiker
snuf zout
350 ml volle melk
50 g boter, gesmolten
2 bio eieren
½ tl vanille extract
10 g verse gist (5g droge)

  • Doe de bloem, suiker en snuf zout in een kom.
  • Doe je melk in een kommetje en zet kort (30 sec) in de microgolf om op te warmen (niet te warm!)
  • Voeg je melk en boter samen, doe er je eitjes bij en een ½ tl vanille extract. Als de melk wat afgekoeld is voeg je ook de gist toe. Roer goed zodat er geen klontertjes meer overblijven.
  • Laat een 30 à 60 min. rijzen.
  • Neem je poffertjespan en laat die goed voorverwarmen op een hoog vuur (toch als het een gietijzeren pan is).
  • Giet je poffertjes deeg in een knijpfles, ik kocht er speciaal eentje maar het kan ook in een goed afgewassen ketchup fles. 
  • Als je pan heet is verlaag je de temperatuur naar gemiddeld. Doe in elk kuiltje een beetje olie, ik gebruik daarvoor een siliconen borsteltje, gedoopt in wat (arachide) olie.
  • Spuit nu in de voorbereide kuiltjes een beetje deeg, net genoeg tot aan de rand. Werk goed door want ze bakken snel. Verlaag eventueel de temperatuur als ze té snel bakken, of verhoog als ze aan de pan kleven.
  • Neem een houten vorkje of satéprikker, prik in de zijkant van je poffertje en draai één voor één voorzichtig om.
  • Bak nog even tot ze gaar zijn en dien dadelijk op. 
  • Ze zijn lekker bestrooid met bloemsuiker maar in Nederland maken ze er soms een feest van en serveren ze met vanille ijs, chocolade saus, fruit,…

Tips:

  • Het deeg moet net vloeibaar genoeg zijn om gemakkelijk uit de knijpfles te ‘knijpen’. Het mag dan weer niet zo vloeibaar zijn dat het eruit loopt.
  • Ik kocht ooit de knijpfles en het vorkje in de Hema. Dat houten vorkje is gemakkelijk om de poffertjes om te draaien maar een satéprikker lukt ook.
  • Deze zijn heel gemakkelijk in te vriezen, ik bak dus altijd een dubbele portie.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer