Bananencake met chocolade en tahin

geplaatst in: Bakken, Recepten | 0
°Copyright photo Nigella Lawson: Cook, eat, repeat,.. Bananacake with chocolate and tahini
Maakt: ca. 10 plakken of ovenschotel voor 2-3 personen.
Dit recept is uit het nieuwe boek van Nigella Lawson Koken, eten, leven,… (Cook, eat, repeat). Een zalig lekkere cake ook nog eens geweldig om die overrijpe bananen op te gebruiken. 
190 g grote rijpe of overrijpe bananen (ongeveer 250g of 2 bananen, gewicht met schil)
4 el of 60 ml plantaardige olie (bv. olijf-, zonnebloemolie)
50 g tahin, kamertemperatuur
1 groot ei, kamertemperatuur
==> enkel voor de ovenschaal: extra 50g volle Griekse yoghurt, kamertemperatuur
50 g rietsuiker (of gewone, witte)
35 g zachte donkerbruine suiker (candijsuiker of moscovado)
⇒ enkel voor de ovenschaal: 50g i.p.v. 35g donkerbruine suiker
1 tl vanille-extract
60 g witte bloem (voor glutenvrije cake kan je rijst- of glutenvrije meel gebruiken)
25 g cacao (geen nesquick)
¼ tl fijn zeezout
½ tl bicarbonaat (baking soda)
100 g pure chocoladedruppels (chocolate chips)
1 – 2 tl sesamzaadjes (om erover te strooien)
Bakvorm (21 cm x 10 cm x 6 cm), ingevet en bekleed met bakpapier 
of
Ovenschaal van 750 ml inhoud (18 cm diam. op 5 cm diep), ingevet, GEEN bakpapier
Verwarm de oven voor op 170°C of 150°C hete lucht oven
  • Schil de bananen en plet ze met de hand of met een elektrische mixer. Doe in een kom en meng de tahin erdoor, gevolgd door de olie. Als je de cake in een ovenschotel maakt doe dan ook de yoghurt erbij. Vervolgens het ei en tenslotte de suikers en vanille.
  • Roer de bloem, cacao, natriumbicarbonaat en zout bij elkaar en klop langzaam door het beslag tot je geen witte spikkels meer ziet.
  • Vouw de chocoladedruppels erdoor.
  • Voor de cake: doe je beslag in je bakvorm (vergeet niet, ingevet en bakpapier) en strijk de bovenkant glad en strooi er je sesamzaadjes over.
  • Zet in de oven en bak 45-50 minuten en bak tot hij gerezen is en stevig aanvoelt, en een houten satéprikker er bijna schoon (met nog wat vochtige kruimels maar geen nat deeg) uitkomt; er kan hier en daar wel wat gesmolten chocolade aan kleven. Je cake is, waarschijnlijk – bovenop gebarsten zijn, maar dat is normaal.
  • Laat je cake volledig afkoelen in de vorm op een rooster en – als je kan wachten – als hij koud is, haal je de cake uit de vorm en wikkel je hem in bakpapier. Zet in een goed afsluitende doos. Laat een dag staan ​​voordat je hem aansnijdt en eet. Moeilijk misschien om zo lang te wachten maar het is het waard, de smaken ontwikkelen zich verder en je krijgt een nog lekkerder cake. 
  • Voor de ovenschotel: doe je beslag in de ovenschotel (ook hier ingevet maar zonder bakpapier). Strijk de bovenkant glad en strooi er je sesamzaadjes over.
  • Bak een 35-45 minuten al naargelang je de binnenkant extra smeuïg of gesmolten wilt hebben. 
  • Laat deze ovenschotel uit de oven een 5-10 minuutjes staan alvorens je er een lepel erin steekt voor die eerste, heerlijk zompig zachte hap.
Tips:
  • Serveer met een heerlijke room van 4 tl tahin gemengd met 2,5 dl vette slagroom, klop met de hand licht op (lobbig). Doe daarover wat dadelstroop. Maar ook lekker met wat vanillepudding erbij. 
  • Deze cake bewaart maximaal 5 dagen in een luchtdichte verpakking op een koele plaats. De cake is vaak beter als hij een dag of een nacht in een luchtdichte verpakking wordt bewaard, zo kunnen de smaken zich helemaal ontwikkelen.
  • Invriezen: kan tot 3 maanden worden ingevroren, stevig verpakt in een dubbele laag huishoudfolie en een laag aluminiumfolie of in een goed gesloten plastic doos. Ontdooien: uitpakken en ongeveer 4 uur op kamertemperatuur, in een plastic cakedoos laten staan.
  • Voor deze cake gebruik je best een lekkere, liquide tahin. Alhoewel ik enorm fan ben van biologische producten is hier een tahin uit een een Midden-Oosterse winkel ideaal. Ik ben fan van het merk Al Arz. Als je eens in Brussel bent de winkel Fresh Med heeft dit merk maar je kan bv. ook bij de zalige webshop www.pimenton.be bestellen, hij heeft ook geweldig lekkere kruiden en andere ingrediënten. De witte tahin van de Bioplanet is ook een goed alternatief.
  • Voor degenen onder jullie die de geneugten van tahin nog niet hebben ontdekt, tahin is ook in humus en als saus in heel wat lekkere gerechten te gebruiken.
    ==>Vegan optie:
    gebruik 350 g bananen en 75 g tahin (voor de ovenschaal dan 50 g plantaardige yoghurt). Hou er rekening mee dat je gebak iets minder zal rijzen, maar even lekker is.
Banketbakkersroom voor bij de cake of pudding
1 l volle melk
225 g rietsuiker
90 g puddingpoeder (kookpudding)
2 ei
  • Verwarm de melk (zonder de suiker) tot tegen het kookpunt, voeg dan pas de suiker toe.
  • Doe in een afzonderlijke kom de eieren, een pollepel melk en het puddingpoeder. Voeg dit, onder voortdurend roeren toe aan de hete melk.
  • Roer nu goed met een garde en breng de pudding aan de kook, zodra er enkele luchtbellen bovenkomen zou je pudding ingedikt moeten zijn.
  • Giet dadelijk in een platte ovenschotel en leg er een stuk bakpapier of plastic folie op, zo krijg je geen vel.
  • Zet in de frigo.
  • Deze pudding blijft maar een paar dagen goed. Zet na afkoelen in een goed afgesloten doos in de frigo.