Easy vanille koekjes

geplaatst in: Bakken, Recepten | 0

Maakt een 30 tal (naargelang grootte)

Bakken met je kind? Dit zijn de ideale, easy koekjes ervoor. Ze zijn snel gemaakt en smaken overheerlijk. Ik maakte deze samen met het 3de lager, de klas van mijn dochter voor moederdag. Dus een 8-9 jarige kan dit zeker met wat hulp van mama of papa. Bij het afwegen hebben ze direct een oefening ‘rekenen’ 😉 en bij het mengen kan mama of papa helpen. 

175g boter, op kamertemperatuur
200g rietsuiker
2 grote bio eitjes
1 theelepel vanille extract
400g witte of halfvolle tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout

  • Doe de boter en suiker in een grote kom. Zorg dat je boter echt heel mals is, desnoods zet je even op 600W in de microgolf maar je boter mag wel niet smelten, gewoon heel zacht is voldoende.
  • Roer stevig met een garde tot het mengsel bleek (wit) ziet. Dat kan 5 minuten duren.
  • Klop er voorzichtig één voor één de eieren en vanille extract onder.
  • Weeg in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout.
  • Doe deze droge ingrediënten bij je botermengsel meng met een houtenlepel tot alles samenkomt. Meng niet té lang want dan krijg je taaie koekjes. Het kan dat je op het einde even met je handen in de kom moet om de laatste, droge bloem in je deeg te werken maar houd je in, kneed niet! Enkel wat samenbrengen.
  • Verdeel het deeg in twee en maak er platte schijven van.
  • Zet je deeg in een afgesloten doos en laat een uurtje in de koelkast stevig worden.
  • Zet een bakplaat klaar en leg er een stuk bakpapier op, zo groot als je bakplaat.
  • Neem na een uurtje je deeg uit de koelkast en leg het op een ander stuk bakpapier.

Verwarm nu je oven voor op 170°C (warme lucht).
Rol nu je deeg uit: tips voor het uitrollen van je deeg:

  • Leg je deeg op een stuk bakpapier.
  • Leg naast je deeg 2 latten, aan elke kant één lat.
  • Leg nu bovenop je deeg een tweede vel bakpapier. 
  • Start door je deeg voorzichtig plat te drukken met je handen.
  • Rol je deeg uit met een deegrol. Je deegrol rolt over de latten, zo krijg je een lap deeg die overal even dik is. Start in het midden en rol naar de boven en dan weer van het midden naar onder. 
  • Na één keer heen en weer rollen draai je het papier (deeg) een kwartslag en rol je weer van het midden naar boven en van het midden naar onder.
  • Het bovenste vel papier kan af en toe kreukelen, trek het er gewoon even af en strijk het voorzichtig glad en rol opnieuw uit.
  • Neem je bovenste papier er nu af en gebruik een koekjes uitsteker, doop die even in wat bloem en steek je koekjes uit.
  • Neem het deeg voorzichtig op met een spatel en leg op de bakplaat waar je bakpapier op ligt. Leg je deeg niet tegen elkaar, leg een centimetertje uit elkaar. Zo plakken je koekjes niet aan elkaar tijdens het bakken.
  • Zet de bakplaat met je deeg in het midden van de oven en bak 8-12 minuten op 180°C (warme lucht), afhankelijk van de grootte van je koekjes, of tot ze lichtbruine randjes krijgen, deze koekjes moeten niet donkerbruin worden.  
  • Neem je koekjes uit de oven en leg ze voorzichtig op een taartrooster zodat ze kunnen afkoelen.

Tips:

  • Gebruik zeker geen extra bloem om het deeg uit te rollen, je koekjes worden er taai van.
  • Test voor de baktijd in je eigen oven, niet elke oven is even warm, soms moet je iets langer bakken, soms iets korter. 
  • Je kan het deeg op voorhand maken, verdeel het in twee platte schijven en bewaar tot maximum 3 dagen in een goed afsluitbare doos in de koelkast. Haal op tijd uit de koelkast en laat het deeg een beetje op kamertemperatuur komen. 
  • Je kan het deeg ook 2 maanden invriezen. Verpak het dan goed zodat er geen lucht aankan.

Recept bewerkt door Ann Koekepan naar Nigella Lawson

Smakelijk en vooral, veel plezier!

Als je dit recept gebruikt is het lief dat je op sociale media de tag @annkoekepan gebruikt, dan kan ik eens komen kijken wat je gebakken hebt en het maakt een beetje reclame voor mij wat ik erg apprecieer.

Ps: volg je mij al op Instagram of Facebook?