Mango chutney is een heerlijk smeuïge, zoet-pittige saus. Denk aan sappige, rijpe mango’s die samen met een mix van gember, azijn en kruiden tot een dikke saus worden gekookt.
De smaak? Zoet en fris met een vleugje warmte en een lichte pit – echt onweerstaanbaar lekker!
Je kan mango chutney bijna overal bij eten, ik geef je op het einde enkele tips.
Mango chutney is een potje zonneschijn dat je gerechten een heerlijk tropisch kantje geeft – perfect voor wie graag eens iets anders proeft!
Voor ongeveer 900 ml, bereidingstijd 1u15
2 kg mango’s (stevig, maar rijp), geschild, pit verwijderd en in ruwe, niet té grote stukken gehakt
3 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine stukken gehakt
8 kardemompeulen, gekneusd en zaadjes verwijderd, gooi de peul weg, hou de zaadjes
2 teentjes knoflook, gepeld en fijn geraspt
1 verse, rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden (met zaadjes is hot hot)
600 ml witte wijnazijn (appelazijn)
400g rietsuiker
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
½ tl chilipoeder
2 tl nigella-zaden
2 tl zeezout
8 cm stuk gember, gepeld met een koffielepel en fijn geraspt
- Doe de azijn en de suiker in een grote pan en zet op een matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en kook een kwartiertje inkoken tot dik en stroperig.
- Toast de komijn, koriander en kardemomzaad zachtjes in een droge koekenpan tot ze heerlijk geuren en doe in een vijzel en wrijf fijn.
- Voeg de kruiden toe aan je azijn/suikermengsel, samen met de gehakte mango, gehakte appels, nigella-zaden en 2 tl zeezout.
- Rasp de gember fijn, voeg de knoflook toe en breng aan de kook.
- Verlaag het vuur en laat het 45 minuten tot 1 uur sudderen tot een dikke, stroperige chutney
- Voeg de gehakte chilipeper toe en laat nog een 10 minuutjes sudderen.
Schep de chutney in gesteriliseerde potten en sluit meteen af.
Label je potten met naam en datum.
Laat afkoelen en een paar weken op smaak komen.
Bewaar op een koele plaats ongeveer 6 maanden maar ik heb ook al een jaar kunnen bewaren.