Bananen cakejes met rum

Maakt 12 cupcakes
 

100g bio boter, op kamertemperatuur, in blokjes van 2 cm gesneden, plus extra om in te vetten
1 tl zout
70g rietsuiker
70g donkere rietsuiker (mascobado)
2 grote bio eieren
1 tl vanille-extract
110g witte tarwebloem, plus extra om te bestuiven
½ tl bakpoeder
100g gemalen amandelen
⅛ tl zout
½ tl kaneelpoeder
¾ tl bicarbonaat
2-3 (225g) heel rijpe bananen, gepeld en geplet 
100g volle yoghurt
2 el donkere rum
40g gehakte walnoten

Rum karamel
200g  rietsuiker
125ml water
130ml vette room
1½ el donkere rum

Verwarm de oven voor op 180°C (warme lucht op 160°C)

Vet de tulband- of muffinvormpjes licht in, bestuif ze met bloem en zet ze opzij of gebruik handige bakpapiertjes.

  • Doe de boter en de suikers in de kom van een elektrische mixer met platte haak. Klop op middelhoge snelheid gedurende ongeveer 3 minuten romig en bleek. Of gebruik je spieren en klop met een garde 🙂
  • Voeg de eieren een voor een toe, klop goed na elk ei tot het opgenomen is en voeg dan het vanille-extract toe. Klop nog een minuutje.
  • Zeef de bloem, amandelen, bakpoeder, zout, kaneel en bicarbonaat in een grote kom: niet alle amandelen zullen door de zeef gaan, gooi op het einde dat beetje er nog bij.
  • Doe de geplette bananen in een aparte kom met de yoghurt en de rum. Meng goed.
  • Voeg nu een kwart van het bananen mengsel toe aan het boter-suikermengsel en klop op lage snelheid door elkaar.
  • Voeg een kwart van het droge mengsel toe, blijf kloppen, en werk zo verder tot alles is verwerkt en meng er als laatste de walnoten onder.
  • Schep het beslag in de ingevette vormpjes en vul ze tot ongeveer driekwart van de rand. 
  • Bak de cakejes 25-28 minuten, of tot een satéprikker die in het midden van een cakeje wordt gestoken er schoon uitkomt. 
  • Haal ze uit de oven en laat ze in de vorm afkoelen.
  • Zet de cakejes op een rooster met een bakplaat of een vel bakpapier eronder.

Terwijl de cakejes in de oven staan maak je de karamel.

  • Doe de suiker en het water in een middelgrote pan en roer alles door elkaar. 
  • Breng aan de kook en laat een 8-10 minuten op een middelhoog vuur sudderen, tot het mengsel begint te kleuren en een diepe amberkleur krijgt. Weersta de drang om te roeren, maar beweeg de pan af en toe zachtjes heen en weer om de warmte te verdelen. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er voorzichtig de room en de rum door (die kan je best even in de microgolf of andere pan opwarmen). Als je caramel klontert zet je de pan even terug op het vuur en roer je verder tot een mooie gladde saus.
  • Zet ongeveer 30 minuten opzij in de pan zodat je karamel wat indikt.
  • Besprenkel de cakejes royaal met glazuur, ik doe dat met een koffielepel, zodat je glazuur ongelijk langs de zijkanten naar beneden druipt.

Recept aangepast door Ann Koekepan naar Y Ottolenghi en H Goh uit het boek Sweet

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer