Sorbet recepten

heerlijke bol aardbei sorbet

Sorbet heerlijk fris!

Zalig fris, verrassend simpel en bomvol smaak — da’s waar deze recepten voor staan. Sorbets die je zomer (of eender welk seizoen, eigenlijk) instant opfleuren én een miso karamelsaus die alles nét dat tikkeltje spannender maakt. Allemaal vegan, allemaal easy-peasy te maken, mét of zonder fancy toestellen.

Of je nu limoncello zelf maakt met het recept dat je op deze site vindt of gewoon fan bent van vlierbloesem, hier vind je recepten om duimen en vingers bij af te likken.

Limoncello sorbet (vegan)

ongeveer 1 liter

Ingrediënten

🌱 300 g suiker
🌱 
480 ml water
🌱 
3 citroenen (120 ml citroensap)
🌱 
120 ml limoncello
🌱
snufje zout

Materiaal

  • een kaasdoek of een schone keukenhanddoek
  • een klein beetje geduld
  • Houten lepel
  • Hoge (kook)pot

Hoe maak je het?

  1. Doe het water en de suiker in een sauspannetje. Warm op en laat de suiker volledig oplossen. Laat nog een paar minuten inkoken totdat je een siroop hebt.
  2. Zet opzij om af te koelen.
  3. Doe bij de suikersiroop de zeste van de 2 citroenen, het citroensap en een heel klein snufje zout.
  4. En als de siroop voldoende is afgekoeld voeg je ook de limoncello erbij. 
  5. Laat minstens 2 uur tot 1 nacht afkoelen in de frigo.
  6. Giet het mengsel in een ijsmachine en draai de sorbet af. 
  7. Serveer meteen of plaats in de vriezer.

Of

Zonder machine

  • Giet het mengsel in een plastieken kom met goed sluitend deksel en zet in de diepvries.
  • Haal om het uur/halfuur de doos uit je diepvries en roer goed. Doe dit zo een 4-tal keer of tot je sorbet bevroren is

Serveertip: lekker bij verse aardbeien, maar ook bij een rijpe mango of perzik.

Vlierbloesem aardbeien Sorbet (vegan)

ongeveer 600 ml ijs

🌱 250 gram Aardbeien (ook lekker met kruisbessen pas dan eventueel de siroop aan, kruisbessen zijn minder zoet)
🌱
250 ml Vlierbloesemsiroop
🌱
Rasp/zest van 1 bio Citroen
🌱
sap van 1 Citroen
🌱
1 rijpe Banaan, diepgevroren

  1. Pureer de vlierbloesemsiroop samen met de aardbeien en banaan tot een fijne puree.
  2. Doe je puree in een ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien of tot je sorbet hebt.

Zonder machine

  1. Schenk je mengsel in een plastic doos met goed sluitend deksel en zet in de vriezer.
  2. Check om het half uur, als de sorbet aan de randen begint te bevriezen, roer je goed door met een vork. Herhaal dit tot je een sorbet consistentie hebt bereikt.

Miso Karamelsaus

🌱 1 ½ el witte misopasta (shiro)
🌱
125 ml (of g) pure ahornsiroop
🌱
1 tl vanille extract

  1. Doe de miso, ahorn en vanille in een steelpan op laag vuur. 
  2. Kook, af en toe roerend, tot een gladde saus en laat het lichtje indikken.
  3. Laat afkoelen.

Weetje:

  • Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde rijst, gerst of sojabonen. Je kan het gebruiken in sauzen, vinaigrettes en groentespreads, het geeft een heerlijke diepe smaak aan je gerechten.
    Je kan er ook miso soep van maken door een lepeltje in je bouillon te mengen. Je hebt verschillende soorten miso: witte, gele, rode en bruine. Hoe donkerder de kleur, hoe zouter en sterker de smaak. Ik gebruik in veel gerechten de witte (shiro) miso en ik koop die in de natuurwinkel of Bioplanet.

Vertaald en bewerkt door Ann Koekepan naar One Pan Perfect van Donna Hay

Smakelijk!

Heb je een van mijn recepten uitgeprobeerd? Tag mij gerust op sociale media met @annkoekepan of stuur me gerust een berichtje. Zo kan ik meegenieten van jouw bak- en kookavonturen (en misschien een beetje trots zijn). En hey, wie weet inspireer je er iemand anders mee om ook de handen uit de mouwen te steken! Merci om mee de liefde voor koken te verspreiden. ❤️

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Pinterest
Facebook
E-mail