Vlierbloesemsiroop

vlierbloesem siroop

In mijn workshop “Limonades en mocktails” maak ik lekkere drankjes en een sorbet met deze Vlierbloesemsiroop. Maar ik deel ik graag het recept van deze siroop, haast je want het seizoen is zó voorbij.

een halve, propere emmer Vlierbloesemschermen (losjes op elkaar gelegd gemeten)

koud kraantjeswater

800 g rietsuiker per liter vocht

1 à 2 bio citroensap per liter vocht

Pluk de vlierbloesemschermen ‘s ochtends, op een droge dag. Gebruik alleen de schermen met mooie, frisse bloemen waarvan alle bloemen open zijn en er veel ‘geel’ stuifmeel ophangt. Doe zoveel mogelijk schermen, zonder de steeltjes in een grote kookpot of propere emmer.

Doe kraantjeswater bij je bloesem tot ze onder staan. Leg er een bord op, met een gewicht (bv. schone, zware fles) zodat de bloemen onder water blijven. Laat dit, afgedekt en op een koele plek in je huis, minstens 1 dag staan, maar niet langer dan 2 dagen.

Giet het water van je geweekte bloesem door een zeef, in een pot.

Giet vervolgens nog eens door een neteldoek of keukenhanddoek (gewassen zonder verzachter!) en knijp het laatste vocht eruit. Je hebt nu je basis vloeistof, je smaak.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe in een grote pan (of 2 pannen), let op, je suiker moet er nog bij.

Voeg per liter vocht, 800g suiker toe en verwarm tot het kookt. Blijf roeren tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten zoet mee.

Zodra je siroop kookt zet je de pan van het vuur en voeg je citroensap (naar smaak) toe.

Steriliseer een paar flessen die je met een metalen schroefdop kan afsluiten. Vul de flessen met de hete siroop en sluit onmiddellijk af.

Deze flessen bewaren minstens een jaar op een koele, donkere plaats.

Tips:

Heb je niet genoeg flessen dan zijn confituurpotten of andere potten met metalen schroefdeksel ook prima te gebruiken. Met een emmer vocht kom je al heel ver.

Andere eetbare bloemen: bloemblaadjes zoals: rozenblaadjes, viooltjes, seringen.

Je kan ook kruiden zoals: gember, kaneel, anijs, jeneverbes toevoegen. Probeer met een litertje zo proef je of je experiment werkt.

meer technische info over de vlierbloesem of Elderflower vind je op de geweldige site van Foodpairing

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer