De échte Tiense Tattepoem (appelflap)

De ‘Tattepoem’ is een traditioneel Tiens gebak, ook wel broektès genoemd.

Elk jaar, de zaterdag vóór 10 oktober tijdens de Kweikersdag, de officiële ‘feestdag’ van mijn stad Tienen sta ik met mijn mobiele keuken deze Tattepoemen vers te bakken als vrijwilliger van OpgewekTienen. Kom ze zeker eens een keertje proeven. Als je mij verwittigt dan maak ik er ook enkele vegan voor jou.

Met dit recept kan je zelf, thuis aan de slag.

20g verse gist
20g bio rietsuiker (of bio bietsuiker uit Tienen)
35g bio ei, kamertemperatuur en losgeklopt + de rest gebruik je later
140g water
350g witte bloem
7g zout
100g bio boter, kamertemperatuur

Vulling
600 g appelspijs (moes)

Afwerking
restje ei + 2 eetlepels melk

Extra nodig
bakpapier
schaar

  • Verwarm je oven voor, op 220°C.
  • Meng ei, water, gist en suiker, bloem, zout en boter in een grote kom. Let op, doe het zout nooit rechtstreeks op je gist.
  • Meng alles kort met de handen of meng met een keukenmachine met de deeghaak op langzame snelheid tot alle ingrediënten gemengd zijn. 
  • Verdeel je deeg in stukken van ongeveer 55 g (60-70 g als ze iets groter mogen zijn), rol het deeg stevig in je handen (of op tafel) tot een bolletje en laat even rusten.
  • Bebloem je aanrecht en je deeg goed en rol met een deegrol de flappen langwerpig uit tot ongeveer 2 mm dik. Strooi eventueel nog wat bloem, het deeg heeft de neiging snel te plakken. 
  • Bestrijk de rand van je halve flap met het restje ei, schep er een eetlepel appelspijs op en vouw dubbel.
  • Druk de randen heel goed samen door je vingers hard in de rand te duwen. Je kan dit ook met een vork doen maar druk dan niet té hard.
  • Leg voorzichtig op je met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk net voor je ze in de oven zet, elke Tattepoem met losgeklopt ei/melk en geef bovenaan een schuine knip met een schaar zodat de stoom kan ontsnappen en je Tattepoem niet openbarst in de oven.
  • Bak op 220°C voor 13 tot 15 minuten. Check in elk geval na 12 min of ze mooi bruin zien, elke oven is anders. Ze moeten goed uitgebakken zijn (bruin bovenaan én onderaan). Let op, HEET!
  • Neem je flappen uit de oven en laat afkoelen op een wémke (Tiens voor taartrooster)

Tips:

  • Ik werk graag met bio producten daarom geef ik ook de voorkeur aan rietsuiker. De bio bietsuiker van Tiense Suiker is ook een heel lekker alternatief.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer