Appelcake met kaneelsuiker

appelcake met kaneel en mes

Dit is een zalig lekkere cake. Het recept kreeg ik ooit van Gerda, vandaag deel ik het hier met jullie.

Het is een heerlijke, smeuïge cake. Lekker met de gekarameliseerde kaneel suiker boven op maar die verder niet in de cake zit en dus subtiel doorsmaakt.

Voor een langwerpige bakvorm 25 cm zie je de ingrediënten staan, de ingrediënten tussen haakjes () zijn voor een bakvorm van (28 cm)

140g (180g) bio boter op kamertemperatuur
100g (110g) muscovado (donkere rietsuiker of kandijsuiker)
60g (70g) bio rietsuiker
4 (5) bio eieren
200g (235g) bio witte of halfvolle tarwe of spelt bloem
1 ½ tl (2tl) bakpoeder
snuifje zout
3 (4) bio appels geschild en in partjes

Afwerking meng:
2 tl kaneel
40g rietsuiker

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet een rechthoekige bakvorm in en bebloem of gebruik een herbruikbaar bakvel.

Doe boter en suiker in een kom en klop een paar minuten met de klopper (of KA) tot wit romig.

Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het andere goed is opgenomen door het botermengsel.

Doe de bloem, bakpoeder en snuif zout in een kom en meng even met een droge garde door elkaar en voeg bij het boter/suiker mengsel.

Meng zo kort mogelijk onder elkaar tot alle bloem is opgenomen.

Doe je deeg in de bakvorm en druk er zoveel mogelijk appelpartjes in, die mogen dicht op elkaar gedrukt worden. 

Wil je ze mooi over de binnenkant van je cake verdelen dan kan je eerst een laag deeg in je bakvorm storten, daarop een goeie laag appel en daarbovenop de rest van je deeg en de rest van je appel erin drukken.

Strooi er de kaneelsuiker over en zet in de oven voor zo’n 50 min. Check al eens op 40 minuten en steek een houten satéprikker in het midden van je cake, als er nog deeg aanhangt, bak dan nog een 5tal minuutjes langer. Steek ook niet in een appel, daar komt de prikker altijd schoon, zonder deeg uit 😉

Haal je cake uit de oven, laat 10 minuten op een taartrooster afkoelen en ontvorm. Laat verder afkoelen.

Tips: 👇

🌿Deze cake is ook lekker lauw met een bolletje ijs.

Dit recept is ook heel geschikt om cupcakes mee te maken, je hebt er zo’n 20 stuks van die 20 à 25 min. baktijd nodig hebben.

  • Noteer hoe lang de cake in jouw oven nodig heeft want elke oven bakt anders. Maar dan nog, check toch iedere keer of hij gaar is alvorens je hem uit de oven haalt.

Vervang de kaneel eens door speculaaskruiden of als je fan bent van kruiden kan je 1 tl kruiden IN je deeg mengen én bovenop.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer