Deze koekjes maakte ik voor Papa Pol zijn vaderdag. Ze zijn heerlijk zacht vanbinnen en lekker pittig van de vers geraspte gember. Ze zijn ook een beetje chewy van de golden syrup die ik gebruikte, een tip van Bill Granger trouwens.
Geniet ervan!
300 g witte tarwebloem
1 tl bakpoeder
1 snuf zout
200 g rietsuiker
3 tl verse gember, fijn geraspte (zie ook tips)
125 g bioboter, koud en in blokjes
1 bio eitje
1 tl golden syrup
Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng je bloem, bakpoeder, suiker, gember en een snufje zout in een kom en roer er even door met een garde, zo moet je de bloem niet zeven.
- Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot je een bloemmengeling op broodkruimels lijkt.
- Klop in een kleine kom het ei en de golden syrup samen. Voeg toe aan de bloem en meng kort tot je deeg samenkomt. Kneed niet te lang.
- Neem 2 bakplaten en leg er een stuk herbruikbaar bakpapier, siliconen vel of gewoon bakpapier op.
- Neem stukjes deeg en rol er bolletjes van, de grootte bepaal je zelf maar de een pingpongballetje is voor mij perfect van grootte.
- Leg je deegbolletjes wat van elkaar verwijderd, ze spreiden nog wat iets uit tijdens het baken.
- Bak 11-15 minuten of tot ze lichtbruin zijn, elke oven is anders, hou ze in het oog maar als je ze ruikt, ga dan zeker eens kijken, meestal zijn ze dan net goed.
Tips:
- Je kan je 3 tl verse gember ook vervangen door 1 1/2 tl gemberpoeder.
- Voor een meer pittig koekje kan je tot 5 tl geraspte gember gaan (of naar smaak).
- In plaats van je vingertoppen kan je ook een deegsnijder (gebak cutter) gebruiken, of twee messen, die gebruik ik trouwens ook bij het maken van mijn scones. Zo blijft je boter goed koud omdat je die niet met je warme handen aanraakt.