Hot cross bun

voor 12 broodjes

Een hot cross bun is een gekruid broodje meestal gemaakt met fruit en heeft bovenop een wit kruis. Het wordt traditioneel gegeten op Goede Vrijdag o.a. in UK, Australië en Nieuw-Zeeland.


Oorspronkelijk werd dit broodje symbool van het einde van de christelijke vastentijd. De verschillende onderdelen van het broodje hebben een bepaalde betekenis, zoals het kruis dat de kruisiging van Jezus voorstelt, de specerijen binnenin die de specerijen betekenen die gebruikt werden om hem te balsemen bij zijn begrafenis en soms ook sinaasappelschil om de bitterheid van zijn tijd aan het kruis weer te geven.
Maar christelijk of niet, ik geniet heel erg van dit heerlijk broodje.

Deeg

  • 27g vers gist of 1 eetlepel (9,3g) gedroogde gist
  • 75g rietsuiker of kokossuiker
  • 100g lauwe (plantaardige) melk (37°C)
  • 275g lauwe (gekruide) thee
  • 400g witte bloem
  • 200g volkorenmeel
  • 1 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen piment (all spice)
  • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ½ tl vanillepoeder of zaadjes van een halve vanillepeul of ½ tl vanillepasta (Dille&Kamille)
  • 60 ml olijfolie
  • 1 ei
  • 30g gemengde gekonfijte citrusschil, fijngehakt
  • 200g gemengd gedroogd fruit (bosbessen, rozijnen, veenbessen, zure kersen), geweekt en goed uitgelekt
  • 2 tl fijngeraspte appelsienschil (zeste)
  • ¼ tl zout

Kruis

  • 110g zuurdesem starter (geeft lekker zure toets)
  • 20g witte bloem
    OF
  • 75 g bloem
  • 80 ml water

Glazuur

  • 125ml zuivere ahornsiroop of andere siroop (rijst, …) of honing
  • 60 ml appelsiensap
  • Doe de melk, thee, 1 el suiker en gedroogde! gist (voor de verse gist is dit niet nodig) in een kommetje en zet 5 minuten opzij. Het mengsel zal beginnen schuimen, zo weet je dat de gist nog actief is. 
  • Doe bloem, kaneel, piment, geraspte nootmuskaat, gemalen kardemom, vanillepoeder, olie, ei, citrusschil, gedroogd fruit, appelsienzeste en de rest van de suiker in de kom van een elektrische mixer met de deeghaak. 
  • Meng op lage snelheid en voeg geleidelijk het gistmengsel toe. Blijf op lage snelheid kneden gedurende 6-8 minuten of tot het deeg glad en elastisch is. 
  • Doe het deeg in een grote, licht ingevette kom en dek af met een schone, vochtige doek. 
  • Zet 1 uur op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is. 
  • Verdeel het deeg in 12 stukken (ong. 120g) en rol er balletjes van.
  • Leg de deegballen in een licht ingevette vierkante cakevorm van 22-25 cm, bekleed met bakpapier. Of leg ze allemaal een 3tal cm van elkaar af op een bakplaat met een siliconen matje of bakpapier bekleed.
  • Dek af met een vochtige doek en zet 30 minuten opzij op een warme plaats (oven die niet aanstaat met tas heet water in) of tot het deeg verdubbeld is. 
  • Neem je deeg uit de oven! en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe voor het kruis de extra bloem en het water (of overschot desem) in een kom en roer alles goed door elkaar. Je deegje mag niet te vloeibaar zijn, doe desnoods wat extra bloem bij het water.
  • Schep in een spuitzak of een klein plasticzakje met een heel klein hoekje afgesneden en spuit kruisjes op de broodjes. 
  • Bak ze 35-40 minuten of tot ze goudbruin zijn en veerkrachtig aanvoelen. Wil je zeker zijn, de interne temperatuur moet minstens 96°C zijn.
  • Terwijl de broodjes bakken, maak je het glazuur. 
  • Doe de ahornsiroop en het appelsiensap in een pan op een matig vuur. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken of tot je siroop ingedikt is. 
  • Bestrijk de broodjes terwijl ze nog warm zijn met het warme glazuur en serveer met boter. 

Tip:

  • Als je geen elektrische mixer met een deeghaak hebt, kneed het deeg dan gewoon met de hand op een licht met bloem bestoven oppervlak gedurende 8 minuten of tot het deeg glad en elastisch is.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer