Pruimen vulling
500 g rijpe pruimen
50 g rietsuiker
sap en zest van 1 appelsien
1 vanillestokje, gespleten, zaadjes nog niet uit of ½ tl vanille pasta
Cake
150 g zachte boter
150 g rietsuiker
2 eieren
85 g bloem
1 tl bakpoeder
100 g fijngemalen amandelen
Amandel topping
30 g boter
25 g bruine/moscovado suiker
zest van 1 appelsien
50 g geschaafde amandelen
Ronde bakvorm van 25 cm
Verwarm de oven voor op 180°C
- Halveer de pruimen en ontpit ze, zet ze in een ovenschaal met de suiker, het sinaasappelsap en de zest.
- Voeg de gespleten vanillestok toe, bak 20 minuten. Laat afkoelen. Schraap de vanille zaadjes eruit en doe er terug bij.
Tot hier maak ik het recept dikwijls al klaar in dubbel of driedubbel hoeveelheid en vries ik het in porties in. Zo kan ik deze taart ook in de winter of op momenten dat er geen pruimen zijn eten.
Boter een 25cm bakvorm in, bekleed met bakpapier.
- Klop de zachte boter met de suiker tot wit en luchtig.
- Klop er één voor één de eieren onder.
- Meng de bloem, bakpoeder en gemalen amandelen er nu voorzichtig onder.
- Schep je deeg in de bakvorm, dit is geen dikke laag en druk de pruimen in het deeg. Giet er het sap over. Ik zet alles op een bakplaat zodat eventueel sap dat ontsnapt niet in je oven loopt.
- Bak voor ongeveer een 30 min in de oven.
- Voor de topping: rasp de appelsien zest en smelt de boter, roer er de suiker, zest en geschaafde amandelen onder.
- Verdeel dit na de 30 minuten over de half-gebakken cake.
- Zet je oven lager tot 160°C en bak nog 20 minuten.
- Laat de cake in de bakvorm afkoelen.
Bewerkt en vertaald door Ann Koekepan naar het River Cafe Cookbook van Rose Gray & Ruth Rogers