met radijs en raap (met veel meer groenten mogelijk); Maakt 1 à 2 potten, klaar in 10 minuutjes.
- 175g radijsjes of raapjes
- 1,25 dl rijstazijn (of andere, meer neutrale azijn)
- 1,25 dl koud water
- 2 tl zeezoutvlokken (bv. Maldon zout)
- 2 ½ tl roze peperkorrels
Optioneel:
- 1 chili peper
- ½ teentje look in twee gesneden
- 2 tl suiker
Materiaal
een goed gesteriliseerde glazen pot met metalen deksel
- Was de groenten zorgvuldig en snij de zijkanten eraf. Snij ze met een mes in heel dunne schijfjes of gebruik een mandoline of multi-rasp.
- Doe in een gesteriliseerde, glazen pot.
- Breng de azijn, water, suiker, zout en peperkorrels in een steelpan aan de kook tot de suiker en het zout zijn opgelost.
- Haal van het vuur en voeg eventueel knoflook en chilipeper toe.
- Giet de hete vloeistof over de groenten en duw met de bolle kant van een lepel de groentjes naar beneden tot ze helemaal onder blijven staan.
- Doe het ijzeren deksel dadelijk op je pot en laat afkoelen. Zet in de frigo.
- Je kan ze dadelijk eten of afgedekt nog een maand (of langer) bewaren.
Tips:
- In dit recept zijn niet veel kruiden toegevoegd maar je kan laurierblaadje, een takje dragon of een paar takjes verse dille mee in je pot doen voordat je deze sluit. De chilipeper is optioneel en geeft ze een extra kick.
- Tijdens het bewaren kleurt de picklevloeistof mooi roze. De eventueel toegevoegde smaken: de knoflook en chilipepers worden sterker. Je kan ook beslissen die eruit te nemen.