Perzik en blauwe bes galette

Dit recept, met overschot desem (of zonder, zie tips lager), geeft je een heerlijk zacht en brokkelig deeg. De desem geeft een lichtjes zure smaak aan het deeg, dat zorgt voor een mooie smaakbalans. Dit recept geeft je een ‘flaky’ taartbodem zoals de typische galette ook te gebruiken in de Galette met rabarber en blauwe bessen van Ottolenghi.

Dit recept van Maurizio (Theperfectloaf), met verse perziken, bosbessen en eetbare lavendel, is ‘decadent lekker’.

145g witte bio tarwebloem
30g bio volkoren bloem
1 ½ tl (7g) rietsuiker
½ tl (3g) zout
115g boter, in blokjes van een dikke cm
115g desem (mag discard zijn)
Een scheut ijskoud water

  • Neem een doos die in de diepvries kan en doe er alle bloem, suiker en zout in. Meng onder elkaar. 
  • Snij je boter in blokjes en leg boven op je bloem, sluit goed af en zet de doos 1 uur in de diepvries.
  • Zet je desem* in de frigo om af te koelen. Je wilt starten met extra koude ingrediënten, dat maakt je taartdeeg extra kruimelig.
  • Neem de doos uit de diepvries en blitz (meng kort) het bloem-botermengeling 30 seconden in een keukenmachine met messen of neem een kruimeldeeg menger of twee messen en snijd/meng de boter door de bloem tot er kleine stukjes boter over blijven en je mengsel op grof paneermeel lijkt. Doe dit niet met je volle handen want dat warmt de boter teveel op.
  • Voeg de gekoelde desem toe, samen met een paar druppels ijskoud water en meng kort tot een samenhangend deeg. 
  • *Voeg je geen desem maar extra water toe, meng dan ook kort tot een samenhangend deeg en bekijk hoeveel water je bloem opneemt. 
  • Werk snel, voeg ietsje meer water toe als dat nodig is: het deeg moet samenkomen als je er met je handen in knijpt, maar het mag niet te nat of plakkerig aanvoelen.
  • Stort het deeg op je werkblad en druk het samen tot een grote, platte schijf. Ook hier, kneed niet, dan wordt je deeg taai. 
  • Zet je deeg in een afgesloten doos in de frigo tot gebruik.

Tips

  • *Zonder desem gebruik je  (zie ingrediënten) meer bloem omdat een desem voor 50% uit water bestaat. Zonder desem heb je meer dan een scheut ijskoud water nodig hebben. Maar wees voorzichtig voeg het water beetje bij beetje toe.
  • Je kan een dubbele portie deeg maken en de helft invriezen voor later, wanneer je snel een heerlijke galette op tafel wilt toveren. Zet je deeg in een diepvrieszak of goed gesloten doos in de vriezer. Ontdooien doe je een nacht in de frigo of laat het op je aanrecht liggen tot het deeg wat bewerkbaar is (laat het zeker niet te warm worden!).
  • Als je de boter door de bloem snijdt, zorg er dan voor dat je het deeg niet te veel bewerkt. Er mogen wat grotere (ter grootte van 20 cent) en wat kleinere stukjes overblijven.
  • Dit deeg is ook uitstekend om er gesloten taarten, ‘een Pie’, mee te maken. Verdubbel dan de hoeveelheid deeg: 1 portie voor de bodem en 1 voor het deksel.

Voor de galette met perzik en blauwe bessen

1 keer het recept van de galette bodem (hierboven)
150g bosbessen
1/2 tl gemalen lavendel
3 à 4 middelgrote perziken (ongeveer 560g)
1 el (14g) citroensap
3 el arrowroot
30g lichtbruine rietsuiker
85g rietsuiker

Eggwash
1 ei, geklopt (voor het insmeren, vlak voor het bakken)
1 el melk of room
(Grove) suiker (zoals Demerara) voor bovenop

Verwarm de oven voor op 200°C en meet een bakpapier ter grootte van je bakplaat af.

  • Zet de ingrediënten van de galette en de ‘eggwash’ voor je buitenkant klaar.
  • Doe de ingrediënten voor de vulling in een grote kom en meng voorzichtig.
  • Neem het bakpapier, bestuif het lichtjes met bloem en leg er het deeg op.
  • Rol het deeg uit tot een ronde vorm met een diameter van 30 à 35 cm dat is ongeveer 2 mm dik. Probeer je deeg overal even dik te rollen. Je doet dat door van in het midden, 1 keer heen en weer te rollen en dan je papier en deeg 90° te draaien, draai na elke keer heen en weer rollen. Zo bewaart je deeg een mooie ronde vorm.
  • Leg je uitgerolde, nog koude deeg op een koude bakplaat.
  • Schep de vulling in het midden van je deeg, zorg ervoor dat je rondom een deegrand van 2 cm vrij houdt. Afhankelijk van de grootte van je perziken en hoe ver je het deeg hebt uitgerold, kan het zijn dat je wat vulling te veel hebt. Doe er in elk geval niet té veel fruit op, leg alles in één laag, anders loopt je vulling teveel uit in de oven.
  • Vouw de rand van je deeg terug over het fruit, druk het deeg samen waar het overlapt om je galette mooi af te dichten zodat er niet te veel sap uitloopt bij het bakken.
  • Bestrijk de randen van het deeg met de eggwash en bestrooi rijkelijk met de (grove) suiker.
  • Bak ongeveer 40 minuten tot je het sap ziet borrelen en de korst mooi donkerbruin is.
  • Laat afkoelen op een taartrooster tot de galette genoeg afgekoeld is om te eten, maar nog wel wat lauw is.
  • Pas de hoeveelheid suiker aan naar je smaak of nog belangrijker pas aan volgens hoe zoet je fruit is! Bij heel zoete perziken moet je zeker minder suiker gebruiken.
  • Heerlijke met een bolletje (zelfgemaakt) vanilleijs erbij

Geniet van dit recept! 

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer