Hoe zalig is het niet als je huis ruikt naar zelfgebakken speculaas. |
Naar gelang de grootte voor ongeveer 10 (sinten) speculaas
💥Meer tips vind je in de downloadbare pdf
Deeg
325 g donkere rietsuiker (Moscovado) of kandijsuiker
175 g boter, kamertemperatuur
500 g bloem
2 tl bakpoeder
2 ¼ tl kaneel
2 ¼ tl 4 kruiden (of zelfgemaakt zie onderaan)
25 g ei (normaal 1/2 ei)
75 g (of ml) melk
Snuf zout
Extra nodig
*bakpapier of siliconenvel om je deeg op te leggen
*koekuitstekers of houten (Sinten)vorm
*nylondraad, beide uiteinden om een halve wasspeld gewikkeld
- Meng de suiker en de boter goed met je handen (of mixer met K-haak).
- Doe bloem, bakpoeder en kruiden in een kom en klop met een garde door elkaar, dan is alles gezeefd 😉
- Meng de droge ingrediënten met het botermengsel met je handen, door de warmte van je handen zal het deeg beter samenhangen.
- Voeg het ei en melk toe en meng (knijp het deeg samen) verder met je handen, niet met de mixer tot je een goed samenhangend deeg krijgt. Stop zodra je een mooi deeg hebt, blijf niet te lang kneden want dan krijg je taaie speculaas, in het begin lijkt het dat je meer vocht moet toevoegen maar blijf even doorgaan, in 99% van de gevallen moet je geen vocht extra toevoegen, is je deeg toch nog te droog, voeg dan 1 el melk toe.
- Zet in een goed afsluitbare doos en zet ideaal 24 uur in de frigo. Zo ontwikkelt de smaak zich nog beter.
- Rol voor dunne koekjes uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. Gebruik liefst geen extra bloem om uit te rollen, liever tussen twee vellen bakpapier. Ik rol uit tussen twee latten, dan zijn je koekjes overal even dik.
- Steek je koekjes uit en leg voorzichtig op een bakplaat, bedekt met een siliconen vel of bakpapier.
- Bak ongeveer 10-14 minuten, let op, elke oven is anders, bekijk hoe lang jij moet bakken en noteer het.
Koekjes met een houten vorm
- Maak een grote worst, de lengte van je houten vorm en druk met beide duimen je deeg in je ingeoliede vorm.
- Leg je houten vorm voor je, neem je nylondraad, houdt met beide handen je draad goed vast, duw je draad tegen je houten vorm en schraap met je draad over de houten vorm naar je toe.
- Neem het overtollige deeg weg.
- Het deeg, in je vorm krult bovenaan een beetje op, daar neem je het voorzichtig vast en rol je het langzaam met beide handen los, niet trekken.
- Leg voorzichtig op je bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconenmatje.
- Op mijn Ann Koekepan pagina, op Facebook staat een video hoe ik dat doe.
- Bak naargelang de dikte/grootte van je speculaas. Een dikkere speculaas bak je ongeveer 15 minuten, als het deeg lichtjes terugveert is je speculaas genoeg gebakken, duw er voorzichtig op met een platte vinger.
- Neem uit de oven en leg voorzichtig op een taartrooster om af te koelen. !Let op, warme koekjes zijn heel breekbaar!
Extra tips
- Ken de temperatuur van je eigen oven. Een oventhermometer is niet overbodig als je veel bakt. Dit is de enige manier om te weten of je oven temperatuur standaard gelijk, hoger of lager staat dan de temperatuur vermeld in een recept. Pas dan je temperatuur aan en noteer het bij je recept.
- Check altijd een paar minuten voor de totale baktijd of je speculaas/cake/taart genoeg gebakken is, schrijf voor een volgende keer je baktijd op (doe dit bij al je baksels) maar blijf toch enkele minuten voor de totale baktijd checken!
- Voor eventueel allergieën of vegan vrienden: het ei kan je vervangen door 1 el lijnzaad (of 1 el plantaardige melk), gemalen in een koffiemolen + 2 el water even te laten weken; de boter door de vegan blok van Naturli en de melk door plantaardige melk.
Onderhoud van je houten vorm
- Onderhoud van je houten vorm: leg die ergens weg, zonder luchtdicht in te pakken in plastic, best ergens waar er geen stof aan kan. Was je houten vorm nooit af. Kleeft je deeg toch in je vorm, haal het dan voorzichtig weg met een tandenstoker. Doe ook nooit bloem in je vorm, de bloem verstopt ook een beetje de figuren/lijnen én het is echt niet nodig. De bloem maakt ook vlekken op je speculaas. Gebruik je de vorm een jaar niet, vet dan even in voordat je hem opnieuw gebruikt.
Speculaas Kruidenmengeling
10g zwarte peper
20g kruidnagel
10g gemberpoeder
10g kardemom
150g kaneel
20g foelie
- Doe al je kruiden in een vijzel en maal ze super fijn of gebruik de reeds gemalen versies.
- Zeef eventueel door een fijne zeef.
- Verpak in een glazen potje en bewaar op een droge plaats.
Je kan met deze kruiden spelen en er je eigen ding mee doen. Wil je het graag pittiger of zachter, voeg wat meer of minder van een bepaald kruid toe.
Ik zelf hou niet zo van anijs maar in veel speculaaskruiden wordt ook anijszaad of venkelzaad verwerkt als je dat graag lust.