Deze heerlijke, chewy balletjes lijken heel erg op Mochi, in het Japans noemen ze dit receptje ‘Mitarashi Dango’. Ze zijn erg vullend, 3 balletjes per persoon is voldoende als dessertje. De zalige, zoet/zoute saus hoort er echt bij. Gecombineerd met frisse, rijpe mango is dit een zalige afsluiter van je aziatische maaltijd.

voor 6 personen
130 g wit rijstmeel
160 g water
1 el rietsuiker
25 g gedroogde kokosnoot
Saus
2 el rietsuiker
1 el maïzena
1 el mirin
1 el sojasaus
75 ml water
1 mango, geschild en in reepjes gesneden
- Schil je mango, snij vlak langs de pit in de lengte, een stuk van elke kant, en snij daarvan mooie dunne reepjes. Zet even opzij.
- Zet een kookpot met water op het vuur en breng aan de kook.
- Ondertussen meng je het rijstmeel, suiker en kokosnoot in een kom die in de microgolf kan en voeg het water toe, roer goed tot het als een vrij nat deeg samenkomt. Roer nog even om alle rijstbloem goed vochtig te maken, elke bloem neemt anders vocht op, doe eventueel een beetje (10g) water bij.
- Zet je kom, met deksel op 1000W voor 1 minuut in de microgolf. Roer goed met je spatel om alle rijstbloem opnieuw te verdelen.
- Zet opnieuw 1 minuutje in de microgolf.
- Schraap met een spatel je deeg uit de kom op je werkblad, maak je handen licht vochtig en kneed je deeg bij elkaar (let op, je deeg is warm) tot het een egaal deeg wordt. Dat kan 1 minuutje duren
- Maak je handen licht vochtig en rol van je rijstdeeg de mochi in kleine balletjes (ongeveer 15g).
- Laat al je balletjes tegelijk in het water glijden en kook ze tot ze bovendrijven (ongeveer 4 minuten), laat daarna nog 1 minuutje doorkoken tot ze gaar zijn.
Ondertussen kan je de saus afwerken: - Meng de suiker met de maïzena.
- Doe nu alle ingrediënten, behalve het water in een kleine kookpot en roer goed tot er geen klontertjes meer zijn.
- Voeg nu het water toe en zet dan pas je kookpot op een middelhoog vuur.
- Blijf roeren tot je saus indikt en kookt, neem van het vuur en giet je saus in een mooi sauskommetje.
- Leg in een kommetje een mooie rozet mango met erbovenop de mochi bolletjes.
Tips:
- Je kan voor een extra leuk effect en gerookte smaak je mochi balletjes met een Crème brûlée brander beetje aanbranden.
- Ik testte verschillende soorten rijstmeel. De glutionous thaise rijst geeft een slijmerige boel, dit lukte niet. Mijn voorkeur gaat uit naar een mengeling met zelfgemalen (met een koffiemolen) sushi-rijstmeel en biorijstmeel (biotime van Colruyt) lukte geweldig goed, de balletjes waren gemakkelijk te vormen want het deeg plakte niet té veel aan mijn handen. Als je echter niet zelf wilt beginnen malen dan geef je best de voorkeur aan het rijstmeel van Biotime (Colruyt).
- Je kan de mochi balletjes, ongekookt in 1 enkele laag en luchtdicht verpakt nog een maand in de diepvriezer bewaren. Wanneer je ze klaarmaakt kunnen ze zo bevroren gekookt worden, zonder eerste te ontdooien.
- Of gekookt: Dep de mochi na het koken en afkoelen droog, verpak ze zodat ze elkaar niet raken in een luchtdichte doos en vries ze maximaal een maand in. Wanneer je ze gebruikt, kan je ze even koken tot ze warm zijn.
Getest, vertaald en bewerkt door Ann Koekepan naar een recept van #justonecookbook
Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je een Ann Koekepan-recept maakt, mag je op sociale media een @annkoekepan zetten.
Zo kan ik eens komen piepen naar je wat je klaarmaakte en maak je wat reclame voor mij, wat ik erg apprecieer.
Tot binnenkort! xx