Poffertjes voor Tess en Lena

poffertjes

Deze kleine, opgeblazen pannenkoekjes maakte ik altijd voor de verjaardagsfeestjes, het blijft ook het favoriete verzoeknummer van onze kinderen (zeker bij de examens)

250 g bloem
45 g (riet)suiker
snuf zout
350 ml volle melk
50 g boter, gesmolten
2 bio eieren
½ tl vanille extract
10 g verse gist (5g droge)

  • Doe de bloem, suiker en snuf zout in een kom.
  • Doe je melk in een kommetje en zet kort (30 sec) in de microgolf om op te warmen (niet te warm!)
  • Voeg je melk en boter samen, doe er je eitjes bij en een ½ tl vanille extract. Als de melk wat afgekoeld is voeg je ook de gist toe. Roer goed zodat er geen klontertjes meer overblijven.
  • Laat een 30 à 60 min. rijzen.
  • Neem je poffertjespan en laat die goed voorverwarmen op een hoog vuur (toch als het een gietijzeren pan is).
  • Giet je poffertjes deeg in een knijpfles, ik kocht er speciaal eentje maar het kan ook in een goed afgewassen ketchup fles. 
  • Als je pan heet is verlaag je de temperatuur naar gemiddeld. Doe in elk kuiltje een beetje olie, ik gebruik daarvoor een siliconen borsteltje, gedoopt in wat (arachide) olie.
  • Spuit nu in de voorbereide kuiltjes een beetje deeg, net genoeg tot aan de rand. Werk goed door want ze bakken snel. Verlaag eventueel de temperatuur als ze té snel bakken, of verhoog als ze aan de pan kleven.
  • Neem een houten vorkje of satéprikker, prik in de zijkant van je poffertje en draai één voor één voorzichtig om.
  • Bak nog even tot ze gaar zijn en dien dadelijk op. 
  • Ze zijn lekker bestrooid met bloemsuiker maar in Nederland maken ze er soms een feest van en serveren ze met vanille ijs, chocolade saus, fruit,…

Tips:

  • Het deeg moet net vloeibaar genoeg zijn om gemakkelijk uit de knijpfles te ‘knijpen’. Het mag dan weer niet zo vloeibaar zijn dat het eruit loopt.
  • Ik kocht ooit de knijpfles en het vorkje in de Hema. Dat houten vorkje is gemakkelijk om de poffertjes om te draaien maar een satéprikker lukt ook.
  • Deze zijn heel gemakkelijk in te vriezen, ik bak dus altijd een dubbele portie.

Smakelijk!

Heb je een van mijn recepten uitgeprobeerd? Tag mij gerust op sociale media met @annkoekepan of stuur me gerust een berichtje. Zo kan ik meegenieten van jouw bak- en kookavonturen (en misschien een beetje trots zijn). En hey, wie weet inspireer je er iemand anders mee om ook de handen uit de mouwen te steken! Merci om mee de liefde voor koken te verspreiden. ❤️

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer

Mango Chutney

Mango chutney is een heerlijk smeuïge, zoet-pittige saus. Denk aan sappige, rijpe mango’s die samen met een

lees meer...