Maakt ongeveer 5 potten
170g verse rode chilipepertjes, zonder zaad en in grove stukken gesneden
170g rode paprika’s, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
1 kg rietsuiker
22g confitura (biologische pectine, optioneel, je kan ook confituursuiker gebruiken)
750 ml ciderazijn
5 à 6 goed afsluitbare, glazen, gesteriliseerde potjes met metalen deksel van 250 ml
Terwijl je de saus maakt zet je de goed afgewassen potten in een oven van 100°C.
- Doe de stukken paprika in een keukenmachine en pulseer tot ze fijn gesneden zijn of snij met de hand heel fijn.
- Voeg de stukjes rode peper toe en pulseer opnieuw of snij met de hand fijn.
- Meng 50g van de suiker met je confitura (pectine)poeder, zo klontert je pectinepoeder niet als je het bij de azijn giet.
- Doe de rest van de suiker in een brede, middelgrote pan samen met de azijn, zet op een laag vuur.
- Als de suiker opgelost is voeg je het chili-paprikamengsel toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten, zachtjes koken.
- Na de 10 minuten voeg je de overige 50g suiker met confitura toe en laat je nog 1 à 2 minuten koken.
- Leg ondertussen een schone, vers gestreken keukenhanddoek op je aanrecht en zet er, zonder de binnenkant aan te raken, je schone confituurpotten op.
- Haal de pan van het vuur en doe je chilisaus dadelijk, heet in je potten, zorg dat je randen proper zijn en sluit goed af.
- Laat helemaal afkoelen en schud af en toe je pot zodat de rode spikkels zich mooi kunnen verdelen in de saus.
- Label je potten met naam en datum. Bewaar in een koele, donkere ruimte, deze saus blijft zeker een jaar (of meer naargelang de bewaar toestand) goed.
Tips:
- Leuk om als cadeautje te geven.
- Lekker om te mengen met een vinaigrette of mayonaise.
- Heerlijke dipsaus voor loempia’s, dim sum of zelfs sushi 😉
- Wil je de saus wat pikanter dan kan je wat van de zaadjes laten zitten in de pepertjes
Recept herwerkt door Ann Koekepan naar Nigella Lawson