Zoete Chilisaus

chili jam Nigella

Maakt ongeveer 5 potten

170g verse rode chilipepertjes, zonder zaad en in grove stukken gesneden
170g rode paprika’s, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
1 kg rietsuiker

22g confitura (biologische pectine, optioneel, je kan ook confituursuiker gebruiken)
750 ml ciderazijn

5 à 6 goed afsluitbare, glazen, gesteriliseerde potjes met metalen deksel van 250 ml
Terwijl je de saus maakt zet je de goed afgewassen potten in een oven van 100°C.

  • Doe de stukken paprika in een keukenmachine en pulseer tot ze fijn gesneden zijn of snij met de hand heel fijn. 
  • Voeg de stukjes rode peper toe en pulseer opnieuw of snij met de hand fijn.
  • Meng 50g van de suiker met je confitura (pectine)poeder, zo klontert je pectinepoeder niet als je het bij de azijn giet.
  • Doe de rest van de suiker in een brede, middelgrote pan samen met de azijn, zet op een laag vuur.
  • Als de suiker opgelost is voeg je het chili-paprikamengsel toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten, zachtjes koken.
  • Na de 10 minuten voeg je de overige 50g suiker met confitura toe en laat je nog 1 à 2 minuten koken.
  • Leg ondertussen een schone, vers gestreken keukenhanddoek op je aanrecht en zet er, zonder de binnenkant aan te raken, je schone confituurpotten op.
  • Haal de pan van het vuur en doe je chilisaus dadelijk, heet in je potten, zorg dat je randen proper zijn en sluit goed af
  • Laat helemaal afkoelen en schud af en toe je pot zodat de rode spikkels zich mooi kunnen verdelen in de saus.
  • Label je potten met naam en datum. Bewaar in een koele, donkere ruimte, deze saus blijft zeker een jaar (of meer naargelang de bewaar toestand) goed.

Tips: 

  • Leuk om als cadeautje te geven.
  • Lekker om te mengen met een vinaigrette of mayonaise.
  • Heerlijke dipsaus voor loempia’s, dim sum of zelfs sushi 😉 
  • Wil je de saus wat pikanter dan kan je wat van de zaadjes laten zitten in de pepertjes

Recept herwerkt door Ann Koekepan naar Nigella Lawson

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer

Mango Chutney

Mango chutney is een heerlijk smeuïge, zoet-pittige saus. Denk aan sappige, rijpe mango’s die samen met een

lees meer...