Tiense zatlap

Als kind kon ik niet genoeg krijgen van Mama Mit haar Tiense Zatlap. Eigenlijk is dit een broodpudding maar in Tienen door het gebruik (oorspronkelijk) van rum in de cake werd het Zatlap genoemd. Hier vind je mijn eigentijdse, gepimpte versie. Geniet er met volle teugen van!

400 g oud brood (of mengeling pistolets, sandwiches, koffiekoeken)
500 ml volle melk (of 1l melk, laat dan de koffie weg)
500ml koffie
50 g rozijnen
35 ml Triple Sec (of traditioneel Rum)
110g rietsuiker
110g moscovado suiker (kandij of bruine suiker)
20g vanillepuddingpoeder (het poeder dat bij kokende melk gevoegd wordt)
4 bio eitjes
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kardemom (traditioneel is het zonder)
120 g geraspte appel (met schil)

Glazuur
40g Tiense bloemsuiker
1 à 2 el water of citroen

Materiaal
ronde bakvorm van 26 cm

Doe je oud brood in een grote kookpot en overgiet met het melk/koffie mengsel, zet er een deksel op en laat een nachtje (of enkele uren) trekken. 

  • Doe je rozijnen in een kommetje en overgiet met de Triple Sec (of rum), laat ook trekken terwijl je de rest van je zatlap voorbereidt.

Verwarm de volgende de oven voor op 180 °C en vet een bakvorm van 26 cm in met een beetje boter en bekleed met bakpapier.

  • Meng de riet- en moscovado suiker samen met je vanillepudding poeder in een kommetje, zo voorkom je dat je puddingpoeder klontert. Voeg bij je geweekt brood.
  • Voeg de 4 hele eitjes toe en roer goed.
  • Voeg ten slotte de 1/2 tl kaneel en als je die gebruikt, 1/2 tl gemalen kardemom toe.
  • Rasp de gewassen appel boven je kom (zo heb je minder afwas), meng er de rozijnen met ‘drank’ bij en meng nog een laatste keer.
  • Doe alles in je bakvorm en bak voor ongeveer 55 à 60 minuutjes in het midden van je oven.
  • Check, als je baktijd bijna om is, even met je vinger of de taart terugveert en kijk of ze van de kanten van je bakblik wegkomt. Een houten satéprikker moet er zonder nat deeg, met nog wat vochtige kruimels uitkomen. 
  • Laat je ‘Zatlap’ in de bakvorm, op een taartrooster afkoelen.
  • Haal je taart uit de bakvorm en zet op een mooie taartschotel.
  • Versier vlak voor het opdienen met een mengsel van bloemsuiker met een paar druppels water.

Tips: 

  • Let op, het kan zijn dat jouw oven iets warmer of kouder bakt, elke oven is anders. Pas dan zeker je oven temperatuur aan en laat ietsje langer of korter bakken.
  • Je gebruikt oud brood maar traditioneel werden alle niet verkochte koeken, pistolets en sandwiches hierin verwerkt. Het is de ideale manier om minder weg te gooien en er iets heerlijks van te bakken.
  • Mama gebruikte nog:
    • 1 el oploskoffie, altijd rum en deed er geen appel of kardemom in.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer