Ravioli met champignons, sojaroom en truffelolie

ravioli met champignons en sojaroom met truffelolie

voorgerecht voor 4 personen

Deze verse ravioli met champignons en roomsaus is een klassieker geworden in huize Koekepan. We begonnen ermee tijdens de lockdown en maken het nog altijd heel graag. Het is een mama dochter werkje geworden, ik maak de vulling en saus en Lena maakt de ravioli’s. Dat dit recept ook nog vegan is, is meegenomen, want we proberen wat zuivel en dierlijke producten te minderen, het lukt niet altijd maar in dit recept missen we de room (van koemelk) niet! 

De verse pasta maken is gemakkelijk en snel, kijk maar naar het recept dat je ook op mijn site vindt. 

500g bio kastanje champignons, fijngehakt
150g verse shiitake champignons, houterige steeltjes verwijderd en fijngehakt of 30g gedroogde shiitake champignons
olijfolie
5g platte peterselie, gehakt
zout en zwarte peper uit de molen
400ml (2 brickjes) cuisine soya (bv. van Lima)
½ tl vegan worcester sauce (bv. van biona) of echte worcestershire
½ tl herbamare bouillon (of half bouillonblokje)
½ tl truffelolie (of meer naar smaak)

Verse pasta: volgens recept 200g

Maak verse pasta, 200g pasta.

Als je de gedroogde shiitake gebruikt, zet ze dan even in een kommetje en overgiet ze met kokend water en laat een 10-tal minuutjes staan. Neem ze uit het water (houd het water bij) en knijp het vocht eruit. Hak de champignons in stukjes, als de steeltjes te houterig zijn, snij je ze eraf.

 • Doe 2 el olijfolie in je pan en roerbak alle verse champignons.
 • Voeg, als ze gebakken zijn, de gehakte peterselie, peper en zout toe en meng goed, proef of de vulling op smaak is. Zorg dat de vulling droog is en er geen vocht meer achterblijft. Bak desnoods nog even verder tot alle water verdampt is.
 • Neem de champignons uit de pan en laat ze op een groot, plat bord afkoelen. Bewaar de pan voor je saus, was niet af ;-), er zit ‘smaak’ in.
 • Neem je deeg uit de frigo en druk met de palm van je hand een beetje plat. Strooi wat griesmeel gemengd met bloem op een schoon werkvlak en rol met een deegroller de bol deeg, altijd weg van je wat platter, steek je deeg nu in de rollers van je pastamachine, begin altijd op de breedste stand, vouw daarna je reep deeg dubbel, de breedte van je machine.
 • Duw je deeg nu langs de ongevouwen kant weer door de pastamachine en vouw opnieuw.
 • Herhaal deze stap zeker vijf keer, of tot je een mooi, zijdeachtig deeg krijgt. Zodra je deeg mooi samenhangt zet je de machine telkens een stand dunner. Wordt je reep deeg te lang, snij er dan een stuk af.
 • Als de pasta op de voorlaatste stand uitgerold is, een dikke mm kan je ermee gaan werken.

OF

 • Rol met een deegrol uit. Strooi er regelmatig wat bloem op en draai het deeg dan 90 graden. Blijf dit doen tot je een heel dun vel pasta over hebt van 1-2 mm dik. 
 • Leg de lap/reep pasta op een royaal met bloem bestoven werkvlak. Leg ongeveer een theelepel vulling (champignons) met een tussenruimte van 2 cm op de pasta. 
 • Kwast de zijkanten en tussen de vulling je pasta in met water (! gebruik weinig water, maar maak de pasta wel overal even vochtig). 
 • Leg een reep pasta van hetzelfde formaat op de eerste. Druk de pasta dicht rond de vulling, zorg ervoor dat er weinig lucht tussen zit en snij de ravioli met het deegwieltje of een mes in mooie ravioli’s.
 • Leg je verse ravioli’s in een platte schaal (of laat op je werkvlak liggen). Leg ze niet op elkaar want ze zullen aan elkaar plakken. Heb je geen plaats en wil je ze op elkaar leggen, strooi er dan telkens griesmeel (gemengd met bloem) tussen.

Maak nu je saus

 • Doe de sojaroom (of volle room als je graag echte room wilt) in je pan en voeg alle smaakstoffen toe: de worcester sauce, het bouillonblokje en kruid af met peper. 
 • Laat even inkoken en proef.
 • Werk af met de truffelolie en voeg eventueel nog wat zout, peper en worcester saus toe. De saus mag goed afsmaken. Zet het vuur af.
 • Kook de ravioli in kokend, gezouten water in 3-4 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken op een bord met een schone keukenhanddoek.
 • Serveer dadelijk, warm eventueel de saus even op, giet de saus royaal over je ravioli en werk af met nog een beetje platte peterselie en enkele druppels truffelolie.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer