Vanille koekjes

Maakt 30tal (naar gelang grootte)

Deze koekjes houden heel goed hun vorm. Dit is belangrijk als je bv. letters  of huisjes maakt. Ze zijn zalig van smaak en je kan ze ook pimpen met heel wat lekkers (zie lager bij tips). Deze koekjes zijn ideaal om samen met je kinderen te maken. Ze maken ook een mooi cadeautje, eet ze dus niet allemaal alleen op hé 😘

400 g witte of halfvolle tarwebloem (ik gebruikte de tarwebloem van Biotime)
100 g witte speltbloem (of 500 tarwe)
135 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
135 g rietsuiker
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
optioneel 1 tl kardemom
135 g golden syrup
1/2 tl vanille pasta (Dille&Kamille) of 1 tl vanille extract
1 ei,  licht geklopt
(eventueel paar druppels water)

  • Doe je bloem, en blokjes boter in een grote kom. Wrijf met de toppen van je vingers door elkaar tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim of gebruik een deegsnijder (o.a.bij Dille&Kamille te koop)
  • Voeg nu de suiker, bakpoeder, zout en eventueel kardemom (zie lager voor andere kruiden of toevoegingen).
  • Als alle boter gelijkmatig gemengd is, maak dan een kuiltje in het midden en voeg de golden syrup, de vanille en het ei toe.
  • Meng alles goed door elkaar, zorg dat je alle bloem bij elkaar duwt, niet kneedt!. Stop zodra je deeg mooi samenkomt. Lukt het na een minuutje nog niet helemaal, maak dan even je handen nat en meng de laatste droge resten door je deeg. Kom niet in de verleiding veel water toe te voegen, na wat ‘samenduwen’ en je handen wat bevochtigen komt het goed. Kneed dus niet te lang, dan krijg je taaie koekjes.
  • Verdeel je deeg in 2 platte schijven en bewaar even in een goed afgesloten doos.
  • Rol dadelijk je deeg uit, het is nu nog plooibaar. Doe dit tussen twee vellen bakpapier. Leg aan beide kanten van je deegrol een meetlat en rol daarover, zo wordt je deeg overal mooi even dik.
  • Bij het rollen begin je met het deeg voorzichtig plat te drukken met je handen, dek het af met een tweede vel bakpapier en gebruik dan de deegroller om het deeg goed uit te rollen, je rolt van het midden naar de zijkant. Na één keer heen en weer rollen draai je het papier (deeg) een kwartslag en rol je in de andere richting.
  • Het bovenste vel papier kan af en toe kreukelen, trek het er gewoon af en strijk het voorzichtig glad en rol opnieuw uit.
  • Als je in een warme keuken werkt dan leg je het deeg na het uitrollen een 10-20 minuutjes in de frigo om af te koelen.
  • Steek je vormpjes uit en leg ze op een bakpapier.
  • Leg het bakpapier op een bakplaat en bak 9-15 minuten in de oven op 170°C (warme lucht), afhankelijk van de grootte van je koekjes, of tot ze lichtbruin zijn. Test dit uit, elke oven is anders, bekijk na het bakken ook je onderkant.
  • Dit zijn vrij stevige koekjes, bak ze niet té hard, ze moeten lichtbruin worden. Laat na het bakken afkoelen op een taartrooster. Als ze volledig zijn afgekoeld kun je ze in een blikken doos bewaren.

Tips:

  • Als je het deeg op voorhand wilt maken, verdeel het dan in twee platte schijven en bewaar in een goed afsluitbare doos in de frigo. Vóór het uitrollen laat je het deeg even op kamertemperatuur komen. 
  • Gebruik zeker geen extra bloem om het deeg uit te rollen, je koekjes worden er taai van.

De koekjes pimpen:

Als je koekjes wilt maken dan gebruik je best geen grote stukken chocolade of hazelnoot, het koekjesuitsteken lukt dan niet goed. Je gebruikt best kleine stukjes.

Je kan volgende (droge) ingrediënten toevoegen bij de bloem, de vloeibare ingrediënten bij het ei.

Hier enkele mogelijkheden:

  • Nootmuskaat: 1/2 el geraspte nootmuskaat.
  • Gember: 1 el gemalen gember toe, en wat zeer fijn gesneden gesuikerde gember
  • Citroen: de zeste (geraspte schil) van twee citroenen.
  • Appelsien:: de zeste van twee appelsienen (+ wat chocoladestukjes)
  • Kaneel en appelsien: de zeste van twee appelsienen en 1/2de el kaneel.
  • Koffie: 2 el espressopoeder.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer