160g zachte boter, kamertemperatuur
190g rietsuiker
250g witte tarwe bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl bicarbonaat
3 grote bio eieren
2 tl vanille-extract (of 1 theelepel vanillepasta)
200 ml Griekse (vanille)yoghurt (of gewone vette yoghurt)
2 springvormen van 20 cm of 1 van 28 cm lang
Verwarm de oven voor op 160° C en vet je springvormen in met boter en bekleed met bakpapier.
- Klop de boter en suiker in een mixer tot licht en luchtig. Dat duurt in mijn KitchenAid bijna 8 minuten.
- Zeef de bloem, bakpoeder en bicarbonaat in een kom.
- Voeg je eieren één voor één toe aan je boter/suikermengsel, voeg het volgende ei pas toe als het ei goed is opgenomen.
- Zeef de bloem nog eens en voeg toe aan je ei-boter mengeling.
- Voeg de yoghurt en vanille toe en meng kort door elkaar. Stop zodra alle ingrediënten gemengd zijn, overmix niet, je krijgt dan een taaie cake want je ontwikkelt de gluten in je bloem.
- Doe voorzichtig in je springvormen en strijk het oppervlak mooi glad. Wil je een platte cake maak dan wat holler in het midden, dit helpt om geen bult bovenop te krijgen. Maar na het bakken omdraaien en onderkant boven presenteren helpt ook.
- Bak 30-35 minuten in het midden van de oven (gebruik je één springvorm, bak dan 50 min) tot lichtgoud van kleur. Als de cake wegtrekt van de zijkanten en het midden van de cake terugveert wanneer je er lichtjes op duwt én een satéprikker er nog met een paar vochtige kruimels schoon uitkomt is je cake gaar.
- Laat 5-10 minuten afkoelen op een taartrooster alvorens je de bakvorm verwijdert. Verwijder je springvorm, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
Tips voor succes:
- Zoals voor de meeste cakes moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
- Vet je bakvorm goed in en leg er bakpapier of herbruikbaar bakpapier in. Ook al is je bakvorm anti-aanbak.
- Vanillepasta koop ik in de Dille en Kamille.
vertaald en bewerkt door Ann Koekepan naar recept van Jodie everynookandcranny.net