Citroen pavlova waar je iedereen blij mee maakt
voor een 12-18tal personen
50g amandel schilfers, geroosterd
6 bio eiwitten (eigeel is voor in de lemon curd)
370g bio (riet)suiker
2½ theelepels maïzena
2 bio citroenen, zeste (in 2 verdeeld) en sap
300g (of ml) slagroom
325 g lemon curd (citroen crème) eventueel te koop bij bv. Dille en Kamille maar lekkerder als je die zelf maakt 🙂
Maak je lemon curd.
Verwarm de oven voor op 180° C (hete lucht).
- Rooster de amandelschilfers, in een droge koekenpan of nog lekkerder, door ze in de oven te roosteren tot ze beginnen te kleuren.
- In de pan schud je regelmatig en blijf je bij de amandelen, laat ze niet verbranden dan smaken ze bitter. Dit kan een minuut of zo duren.
- Laat ze afkoelen op een koud, groot, plat bord.
- Neem bakpapier, iets kleiner dan je bakplaat en teken met potlood een cirkel van ongeveer 23 cm.
- Doe je eiwit in een kom van een grote mixer (keukenrobot) en klop het eiwit tot zachte pieken, laat de machine snel kloppen voeg de suiker, lepel per lepel traag toe. Mix tot een mooie, stevige, glanzende meringue.
- Doe er de maïzena en zeste van 1 citroen en voeg 2 theelepels citroensap toe, meng nog even goed door elkaar, kort!
- Schep je meringue op het bakpapier en strijk de zijkanten en bovenkant mooi glad met een mes of spatel.
- Zet de meringue in de oven en verlaag dadelijk de temperatuur naar 150° C en bak gedurende 1 uur.
- Doe tijdens het bakken je oven een paar keer open zodat al het vocht dat vrijkomt weg kan. Je kan er ook voor kiezen een koffielepeltje tussen de ovendeur te steken zo wordt je pavlova krokant vanbuiten.
- Laat bij voorkeur de pavlova in de oven afkoelen. Als je hem te koud wegzet kan hij snel barsten. Maar dat barsten is ook deel van de charme, een pavlova barst altijd.
Voor de afwerking van de meringue.
- Als de pavlova volledig is afgekoeld draai je hem om, dus de onderkant komt boven te liggen. Doe dit best dadelijk op je serveerschotel.
- Klop de slagroom dik en luchtig, maar niet helemaal stijf en zet even opzij.
- Doe de lemon curd in een kom en klop nog even los.
- Proef de lemon curd (als hij aangekocht is) en voeg eventueel citroenzeste en citroensap toe als hij te zoet is. Je wil voor deze zoete pavlova bodem een tamelijk zure crème voor de juiste smaakbalans.
- Met een lichte hand en een blij hart (wat kan Nigella dat mooi zeggen hé) spatel/spreid de je de lemon curd bovenop de pavlova uit.
- Bovenop de curd doe je de slagroom.
- Bestrooi met de zeste van de 2de citroen en strooi er als laatste de geroosterde amandelen over.
Geniet samen met je gasten van dit succes! Ze zullen je zeker vragen waar je het recept haalde 😉
Tips:
- De pavlova is het lekkerst als hij ongeveer 1 uur voor het opdienen gemaakt wordt.
- Op voorhand maken: je kan de pavlova basis 1 dag op voorhand maken, bewaar dan in een luchtdichte doos.
- De lemon curd kan je 3 dagen op voorhand maken. Bewaar in een goed gesloten doos in de frigo.
- De amandelen kan je een week op voorhand roosteren en in een luchtdichte doos, op kamertemperatuur bewaren.
- LET OP: overschotjes kan je in de frigo voor maximum 1 dag bewaren.
Recept bewerkt door Ann Koekepan naar Nigella Lawson uit ‘Simply Nigella’