Lemon curd

citroen crème lemon curd

Veelzijdige lemon curd of citroensaus

voor ongeveer 750 ml

Deze lemon curd (citroensaus) past geweldig goed bij de Citroen Pavlova die je verder op deze site vindt. Maar deze veelzijdige saus is het maken waard. Lemon curd maakt je gewone cupcake plots heerlijk smeuïg, je kan het in je slagroom mengen of zelfs gewoon op je boterham smeren. Probeer het receptje snel en laat mij weten wat je ervan vindt.

175 ml (4 citr.) vers geperst citroensap en zest
200g rietsuiker
115g zeer zachte boter
4 middelgrote eieren

  • Zorg dat je start met een gootsteen vol koud water. Want als je lemon curd dreigt te mislukken kan je die misschien nog redden door je pot in het koude water te zetten en als zot beginnen te kloppen.
  • Klop de eieren los doe in een middelgrote kookpot.
  • Voeg de suiker en de boter toe en zet de pan op een halfhoog vuur. Ben je het minder ‘zekere’ type, zet dan op een pot met kokend water (au bain marie), zorg ervoor dat het water de kom niet raakt.
  • Roer zo nu en dan, ongeveer 10-15-20 minuten. Roer goed op de bodem, je wil de dikte van een dikke pudding bekomen.
  • Zodra je lemon curd klaar is, giet je de lemon curd in een andere metalen kom en laat je de curd afkoelen. Om het afkoelen te versnellen kan je de kom in koud water (dat van je gootsteen) zetten. 
  • Dek af met een plastiek folie, zo krijg geen vel op je curd 

OF

  • Doe in gesteriliseerde potten, draai het deksel er dadelijk op en bewaar tot één à twee weken in de frigo.

Tips: 

  • Om de potten te steriliseren, reinig je ze met warm zeepwater, spoel ze goed uit en zet ze een 20tal minuten op 100°C in de oven, net de tijd dat jij je lemon curd maakt.

Microgolf methode:

  • Meng het citroensap, suiker en boter samen in een grote pot die in de microgolf kan. 
  • Klop de eieren wat los en doe bij je citroenmengsel. 
  • Roer goed en plaats 60 seconden in de microgolf op de hoogste stand. Neem uit de microgolf en klop goed, normaal zie je nog geen verandering. 
  • Zet nog eens 60 seconden hoog en herhaal, je zou elke keer wat verdikking moeten zien, eerst rond de randen. 
  • Normaal heb je een 4-tal minuten nodig maar geef het nog een 30 seconden als je denkt dat het nog niet dik genoeg is. De curd moet eruitzien als yoghurt.
  • Giet door een zeef om kleine stukjes te ver gekookt ei, op te vangen.
  • Doe in een gesteriliseerde pot en eenmaal gekoeld naar kamertemperatuur, kan je de lemon curd in de frigo bewaren. 
  • Goed bewaard blijft deze zeker 2 weken in de frigo goed.

Tips voor het gebruik

  • In elk geval lekker tussen een biscuit, je kan op de ene kant slagroom smeren en op de andere lemon curd, nog lekkerder is om er ook getoaste amandelschilfers tussen te strooien, succes verzekerd.
  • Of vul er eens een gebakken koekjes taartbodem mee. Je giet de koude lemon curd in de gebakken, afgekoelde bodem. Bovenop versier je met Italiaanse meringue; gewoon met een spatel of met de spuitzak. Neem dan een brander en brandt je meringue zodat je mooi gebrande strepen krijgt. Let op, dit kan snel gaan, beweeg mooi heen en weer met je brander.
    Voilà, je citroen meringuetaart is klaar. Smullen maar.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer