Voor 1 groot bokaaltje
Chiliolie (Hong You 辣油) in het Chinees is een onmisbaar ingrediënt in de Sechuaanse keuken. Dit sausje is bijna bij ‘alles’ te serveren, een lekkere noedelschotel, rijst en zeker bij gestoomde wonton. Probeer de olie zeker ook eens op je pizza of in de tomatensaus van je pasta, op een gekookt of gebakken eitje kortom, houd je niet in, experimenteer en geniet!
Deze olie is niet té pikant en lekker ‘crispy’ door de gebakken sjalotjes en look. Ik voeg er gochujang, een Koreaanse saus vol umami aan toe (net zoals Pimentòn doet).
Maak de olie goed heet zodat je die lekkere, rokerige smaak krijgt. Je vindt op het internet heel wat verschillende recepten allemaal een tikje anders, in mijn versie zit bijvoorbeeld geen steranijs omdat ik die mijn smaak niet zo graag heb, maar ga gerust je gang met extra kruiden (zie tips).
2 dikke sjalot, in ringetjes
4 teentjes knoflook, gepeld in dunne schijfjes
250 ml koolzaadolie (check of dat wel lekker is?)
7 cm verse gember, ongeschild in schijfjes en dan in dunne reepjes/blokjes
2 tl gochujang
5 el gochugaru (koreaanse chilivlokken)
1 el chilivlokken
1 el sesamzaadjes
1,5 tl bruine suiker
2 tl zout
Verwarm je oven op 100°C en steriliseer je goed afgewassen en gespoelde bokaal tot gebruik in de oven (ong. 15 min.).
- Doe de sjalotten en de knoflook in een steelpannetje en doe er de helft (125ml) van de olie bij en zet op het vuur en laat sudderen tot alles mooi gekleurd is.
- Ondertussen doe je alle andere ingrediënten in een hittebestendige kom en zet er een zeef op, giet de hete olie met de ui en look in de kom door de zeef. Laat uitlekken.
- Snij de crunchy look en sjalot grof en zet even opzij.
- Warm de andere helft van de olie op tot ongeveer 140°C, giet ook over je ingrediënten, dit zal sissen.
- Roer even, voeg de gesneden look en sjalot toe en schenk in je bokaal en sluit dadelijk met een ijzeren deksel.
- De crispy chili oil kan tot 3 maanden (of langer) bewaard worden in de frigo.
Tips:
- Voeg eventueel één extra ingrediënt of meer bij je olie, proef en ontwerp je eigen saus: 2 el sojasaus, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, ½ tl rijstazijn, 1,5 tl sesamolie, kardemom of gedroogde laurierblaadjes. Je kan ook de anijssmaak versterken met ½ tl venkelzaad. Experimenteer naar hartelust en noteer wat je toevoegt voor een volgende keer.