Rabarber en abrikoos confituur

potjes rabarber en abrikoos confituur

Mijn ‘Bomma van Holsbeek’ maakte deze confituur elk jaar. In mijn herinnering de beste confituur ooit! Je kan deze confituur naar wens pimpen (zie tips). Deze confituur is zalig op je zuurdesemboterham, bij kaas of gemengd in een vinaigrette.
Zodra de abrikozen rijp zijn kan je eraan starten, de lekkerste abrikozen komen uit Frankrijk. 

400 g rabarber, gewassen en in blokjes (schil mag eraan blijven)
300 g abrikozen, zonder pit en in stukjes
sap van 1/2 citroen
500 g rietsuiker
22 g Konfitura (Confituursuiker volgens de verhouding vermeld op de verpakking)

=>Konfitura vermeldt 22g per 1 kg fruit, in dit fruit zit weinig pectine, ik doe 22g voor deze 700g)

Materiaal

Ongeveer 4 glazen confituurpotten met ijzeren deksel
ijzeren of keramieken trechter
schone keukenhanddoek

Nacht op voorhand

  • Doe de rabarber en de abrikozen, samen met de helft van de rietsuiker in een grote kookpot en laat een nachtje of 8tal uren rusten.

Voorbereiding

  • Zet een klein dessertbordje in de frigo of diepvries.
  • Zet je goed afgewassen confituurpotten in een oven van 100° C.
  • Zet een kookpot met water, op het vuur en breng aan de kook.

Confituur

  • Voeg bij je pot met rabarber en abrikoos het sap van de halve citroen en laat afgedekt een 10 minuutjes koken. Roer regelmatig zodat je fruit niet verbrandt.
  • Meng de rest van de suiker met de Konfitura (of confituursuiker) en voeg toe. Los goed op in het fruitmengsel en breng aan de kook. Zodra de confituur kookt start je wekkertje voor 3 minuten en laat je de confituur koken. Blijf erbij en roer af en toe, maar niet de hele tijd, dan koelt de confituur weer teveel af.
  • Zet een schone, goed gestreken keukenhanddoek op je aanrecht en zet je warme bokalen klaar zodra je 3 minuten bijna om zijn. Neem de confituurpotten uit de oven met een steriele tang (even in kokend water gedoopt) en raak de binnenkant van je potten niet meer aan.
  • Laat je deksels even in het kokend water zakken en leg ze klaar op je schone keukenhanddoek.
  • Neem je bord uit de frigo/diepvries en laat een dikke druppel op je bord vallen. Duw na enkele seconden de druppel met je vinger de druppel terug bij elkaar, rimpelt je plasje confituur dan is die voldoende gekookt. Is die toch niet voldoende ingedikt, kook dan even een minuutje langer.
  • Schep de hete confituur onmiddellijk in de steriele, glazen potten, gebruik hier een confituurtrechter voor, zo houd je de randen schoon. Vul ze een half cm-tje van de rand, sluit dadelijk goed af met het deksel en laat afkoelen.
  • Kleef er een etiket met vermelding van de inhoud en datum op, je kan ze nu minstens 1 jaar op een koele, donkere plaats bewaren of er onmiddellijk van genieten als de confituur afgekoeld zijn.

Tips:

  • Rabarber heeft een laag pectinegehalte, abrikozen een gemiddeld, daarom worden ze vaak gemengd.
  • Deze gaan goed samen met Abrikoos: vlierbloesemsiroop, citroenmelisse, dragon, perzik, framboos, aardbei en zelfs zwarte olijf. Experimenteer gerust.

Hoe steriliseer je de confituurpottten?

Voor het bewaren van je confituur, chutney of een saus moeten je glazen potten uiterst proper en gesteriliseerd zijn. Voor gefermenteerde groenten is dit bv. niet nodig.

  • Was je potjes en deksels goed af in heet water met wat afwasmiddel, spoel af met schoon water en droog ze met een schone, keukenhanddoek af.
  • Zet je glazen potten een kwartiertje in de oven van 110°C en laat ze steriliseren. De deksel zet je even in kokend water.
  • De potten kan je recht uit de oven op een schone, gestreken keukendoek plaatsen (zo komen ze niet op een koud aanrecht terecht) en dadelijk vullen met de chutney of saus, sluit dadelijk af met een ijzeren deksel.

Je kan ook perfect je oude confituurpotjes recycleren. Kijk wel altijd na of het deksel nog goed sluit en geen roestsporen vertoont. Neem een nieuw dekseltje als dit het geval is (bv. te koop bij Dille en Kamille) of hou zoals ik extra deksels bij. Bij azijn of veel zout (pickling of fermenteren) kan het zijn dat je deksels maar één keer te gebruiken zijn.

Smakelijk!
Bedankt voor je support en… als je het recept maakt, is het fijn als je een @annkoekepan zet op sociale media. Zo word ik verwittigd en kan ik eens komen piepen naar wat je bakt of kookt én maak je wat reclame voor mij, waar ik heel dankbaar voor ben.

PS: volg jij mij al op Facebook of Instagram? Daar ben je altijd de eerste in rij om nieuwtjes, tips en tricks te ontdekken.

Deel dit recept gerust met familie en vrienden 👇😋

Facebook
E-mail

Nog goesting? hier is meer